Besplatna pravna pomoć

Varaždinska županija počevši od 1. siječnja 2020. godine provodi postupke odobravanja zahtjeva za korištenjem besplatne pravne pomoći sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći, Narodne novine broj 143/13 i 98/19. Navedenim se Zakonom građanima slabijeg imovnog stanja omogućuje pristup sudu, upravnim i drugim tijelima s javnim ovlastima, radi ostvarenja određenih prava, na način da troškove u cijelosti ili djelomično snosi Republika Hrvatska, uzimajući u obzir njihov materijalni položaj.
Korištenje besplatne pravne pomoći ostvaruje se podnošenjem zahtjeva Varaždinskoj županiji, Upravnom odjelu za opću upravu.
Uz zahtjev se prilažu potpisane izjave podnositelja zahtjeva i članova njegovog kućanstva o dozvoljavanju uvida u sve imovinske i financijske podatke. Na zahtjev se ne plaća upravna pristojba.

Obrasci zahtjeva i izjave za ostvarivanje besplatne pravne pomoći mogu se podići neposredno u Varaždinskoj županiji, Varaždin, Stanka Vraza 4, ili ih možete preuzeti ovdje.

Zahtjevi se mogu poslati na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na adresu Varaždinske županije, Upravnog odjela za opću upravu Varaždin, Stanka Vraza 4.

Uredovno radno vrijeme za rad sa strankama: ponedjeljak - petak: od 07:30 do 12:00 sati

Upravni odjel za opću upravu je dužan provjeriti osnovanost podataka navedenih u zahtjevu te utvrditi imovno stanje podnositelja zahtjeva i svih članova njegova kućanstva u razdoblju od 12 mjeseci prije početka mjeseca u kojem se zahtjev podnosi.
Sekundarna pravna pomoć odobriti će se ukoliko su ispunjeni sljedeći uvjeti:
a) ako ukupni prihodi podnositelja zahtjeva i članova kućanstva mjesečno ne prelaze po članu kućanstva iznos proračunske osnovice ( 441,44 eura / 3.326,00 kn) i
b) ako ukupna vrijednost imovine u vlasništvu podnositelja zahtjeva i članova kućanstva ne prelazi iznos od 60 proračunskih osnovica ( 26.486,16 eura / 199.560,00 kn).
Sekundarna pravna pomoć odobriti će se bez utvrđivanja imovnog stanja:
• djeci u postupcima koji se vode pred nadležnim tijelima radi ostvarivanja prava djeteta na uzdržavanje;
• žrtvi kaznenog djela nasilja u postupku radi ostvarivanja prava na naknadu štete koja je počinjenjem kaznenog djela prouzročena;
• osobi koja je korisnik pomoći za uzdržavanje u skladu s posebnim propisima kojima je utvrđeno ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi, te
• osobi kojoj je utvrđeno pravo na opskrbninu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće