Županija u brojkama

Položaj: sjeverozapadni dio Hrvatske
Površina: 1261,29 km2 (2,23% ukupne površine RH)
Površinom: 3. najmanja županija u Hrvatskoj
Broj stanovnika: 175.951
Gustoća naseljenosti: 139,42 stanovnika/km2
Broj naselja: 302
Gradovi: 6
Općine: 22

Površina Županije je 1.262 km2, a u njoj živi ukupno 175.951 stanovnika (u 2011. godini). Izuzevši Grad Zagreb, Varaždinska županije je, kao posljedica dugog kontinuiteta guste naseljenosti, s prosječno 139,4 stanovnika po km2 najgušće naseljena županija Hrvatske poslije Međimurske županije (156,1 stanovnika po km2) (Državni zavod za statistiku, 2013.).

Varaždinska županija administrativno je podijeljena na 6 gradova, 22 općine i 302 naselja (DZS 2014). Sjedište Županije je grad Varaždin, a status grada imaju i Ivanec, Lepoglava, Ludbreg, Novi Marof i Varaždinske Toplice. Ivanec je najveći grad Županije prema površini (111,75 km2), i broju naselja (29), dok je najveća općina Bednja (78,01 km2), a najmanja Beretinec (12,40 km2).

Županija graniči s Međimurskom županijom, na jugu s Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom, na zapadu s Republikom Slovenijom, a na istoku s Koprivničko-križevačkom županijom. Varaždin kao županijsko administrativno središte udaljen je manje od 50 kilometara od granica Republike Austrije i Republike Mađarske.

Smještena na rubnom pojasu panonskog područja, Varaždinska županija okružena je rijekom Dravom, Macejskim pobrđem i istočnim Halozama, Kalničkim gorjem te Ivanščicom, a obilježava ju ravničarsko te brežuljkasto reljefno područje s gorskim masivima. Na području Županije nalazi se planina Ivanščica čiji istoimeni vrh dostiže 1.059 m nadmorske visine, a među 55 hrvatskih planina čiji su vrhovi viši od 500 metara je i Ravna gora (Trakošćan) s vrhom na 686 m nadmorske visine (Državni zavod za statistiku, Statistički ljetopis 2013., 2013.).

Županija je važno hidrografsko čvorište Hrvatske. Na njezinom području nalaze se vodotoci (rijeke i potoci), jezera (akumulacijska jezera, jezera nastala eksploatacijom šljunka i ostala), izvori i podzemne vode u vodonosniku dravskog aluvija i gorskog masiva Ivanščice. Sve tekućice pripadaju slivu rijeke Dunav, rijeke Plitvica i Bednja preko sliva Drave te Lonja preko sliva Save (Varaždinska županija, Izvješće o stanju okoliša Varaždinske županije, 2014).

Na području Varaždinske županije nalazi se 30 zaštićenih prirodnih vrijednosti. Najznačajnije je područje Regionalnog parka Mura-Drava, koji je ujedno i dio prekograničnog UNESCO-vog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (udio područja Regionalnog parka u Varaždinskoj županiji iznosi 11.23% ili 9.809.81 ha).

U Županiji su zaštićene i dvije park-šume (Park-šuma Trakošćan, Dravska park-šuma), jedan značajni krajobraz (područje Kalnika), pet spomenika prirode (pećina Vindija, Belina lipa, Mačkova špilja, Gaveznica, skupina stabala bijelih topola) te 21 spomenik parkovne arhitekture (Upisnik zaštićenih područja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode).

Na području Županije nalazi se i 315 zaštićenih, pokretnih i nepokretnih materijalnih te nematerijalnih kulturnih dobara (Ministarstvo kulture, ažurirano 23.2.2015., http://www.minkulture.hr/default.aspx?id=6212), pri čemu posebno valja izdvojiti šest kulturnih dobara od nacionalnog interesa, kao i pet zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara od kojih je Lepoglavska čipka pod UNESCO-vom zaštitom. U nematerijalnu baštinu s UNESCO-vom zaštitom od 2010. godine uključen je i medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske, a kojim se bave u Klenovniku.

Fotogalerija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće