Službena obilježja

New Project

GRB VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Grb Varaždinske županije je grb čiji je štit podijeljen na četiri polja, a u sredini tog štita nalazi se i jedan manji štit. Heraldički gledano, gore desno na crvenom polju je zlatni jednoglavi orao raširenih krila i s krunom na glavi.

Gore lijevo i dolje desno na plavoj podlozi su dvije valovite srebrne grede između kojih se nalaze dvije zlatne šestokrake zvijezde. Dolje lijevo na crvenoj podlozi je srebrna utvrda s kulom. U središtu velikog štita je mali zlatni štit sa zelenim trobrijegom na kojem izrasta smeđi jelen na kotaču, okrenut prema desno.

Godine 1763. Varaždinska županija dobila je od Marije Terezije pravo na korištenje pečatnog grba, koji je zapravo preuzeti grb varaždinskih nasljednih župana, obitelji Erdödy.

New Project1

ZASTAVA/BARJAK VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Godine 1778. Županija dobiva i drugo obilježje vizualnog identiteta, a to je prvi poznati županijski barjak. Dao ga je izraditi župan Ivan Nepomuk I. Županijski je barjak izrađen od crveno-bijelo-crvene svile u čijoj je sredini županijski grb. Na drugoj je strani naslikan lik Majke Božje s malim Isusom u rukama. Ova su obilježja vizualnog identiteta Županije sačuvana do danas. Originalna županijska grbovnica čuva u Državnom arhivu u Varaždinu, a zastava u Gradskom muzeju Varaždin.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće