Službeni internet portal Varaždinska županija

Vatrogasci dobili novu opremu vrijednosti 119 tisuća kuna

OBJAVLJENO 21.12.2018.

Danas je u prostorijama Vatrogasne zajednice Varaždinske županije održana primopredaja opreme za rezanje i bušenje svih vrsta materijala, a opremu će u intervencijama koristiti vatrogasne postrojbe. 

Oprema je izvorni proizvod domaće tvrtke EBC tehnologija iz Kućan Marofa, u vrijednosti je 119.000,00 kn od čega je Varaždinska županija osigurala 110.000,00 kn, a preostalu vrijednost od 9.000,00 kn osigurala je Vatrogasna zajednica. EBC tehnologija omogućuje obavljanje i najzahtjevnijih radova u svim uvjetima i na svim mjestima bez obzira radi li se o radovima na kopnu ili pod vodom - gdje je za svaku drugu tehnologiju to neizvedivo Naime, radi se o rezanju i bušenju zidova od armiranog betona svih debljina i gustoće armature, svih vrsta i debljina metala, te svih vrsta kamena.

Primopredaji su nazočili i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, pročelnik PUZS-a Zdravko Vrbanić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec te predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljka Vukalovića, zamjenik župana Vugrin istaknuo je zadovoljstvo što će vatrogasci u svome radu i aktivnostima imati ovakvu vrstu opreme.

- Ova oprema posebno je važna kada u slučaju potresa i požara treba izvršiti spašavanje ljudskih života izvlačenjem iz ruševina. Statika objekta oštećenih u spomenutim slučajevima je upitna, te bi svako korištenje teških strojeva za izradu prolaza do unesrećenih posebno otežalo spašavanje. Ovim aparatima moguće je u vrlo kratkom roku napraviti prolaz do unesrećenih i osigurati spašavanje, a to je vrlo bitno. Nadam se da će oprema više služiti za vježbanje te da je vatrogasci neće trebati koristiti u ozbiljnim, nepredviđenim situacijama. Koristim priliku da se svim članovim Vatrogasne zajednice zahvalim na vrlo dobroj i konstruktivnoj suradnji, a svima skupa želim mirne i ugodne blagdane te svako dobro u Novoj godini – rekao je zamjenik župana Vugrin.

Inače, za rukovanje opremom izvršena je obuka te su vatrogasni djelatnici certificirani za rad sa istom, a obzirom da je oprema prvenstveno namijenjena za urbana područja, oprema je podijeljena vatrogasnim postrojbama smještenim u gradovima Varaždinske županije.

NAJČITANIJE NOVOSTI