Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždinska županija pokrovitelj " Nagrade Hrvatskog glumišta 2018"

OBJAVLJENO 25.11.2018.

U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika jučer je u HNK-u  Zagreb održana svečanost dodjele 26. „NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA“. Ovutradicionalnu i cijenjenu manifestaciju uz veliki broj sponzora i donatora podržala je i ove godine Varaždinska županija iz koje je za određene kategorije nominirano čak  četvero umjetnika, Irma Dragičević u kategoriji za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina - OPERETA / MJUZIKL, za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika  do 28 godina Filip Eldan, a nagrade su dobili članica glumačkog ansambla varaždinskog HNK-a Hana Hegedušić za najbolje žensko glumačko ostvarenje u opereti/mjuziklu te redatelj varaždinskog HNK-a Ozren Prohić za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave.

Svečanosti je prisustvovala i posebna savjetnica župana, ujedno i predsjednica TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević koja je dodijelila i nagradu za najbolju predstavu za djecu i mlade. Posebna savjetnica župana nije krila zadovoljstvo što se i naša Županija uključila u organizaciju ove lijepe i tradicionalne svečanosti.

- Prije svega čestitke svim nominiranima, a posebno nagrađenima. To nas čini ponosnima. Varaždinska županija podržava razvoj kulture na našim prostorima, imati nacionalno kazalište je velika sreća i bogatstvo te smo dužni pomagati i podržavati njegov daljnji razvoj i sve aktivnosti. Drago mi je da smo bili pokrovitelji jedne od nagrada te se na taj način uključili u organizaciju ove svečanosti. Lijepo je na jednome mjestu vidjeti ovako veliki broj dramskih umjetnika, od onih koji tek počinju razvijati svoje talente pa sve do pravih glumačkih legendi – rekla je Martinčević te dodala kako će Varaždinska županija i nadalje podržavati te se uključivati u projekte koji potiču razvoj kulture i umjetnosti na našim prostorima. Dodjeli nagrada prisustvovala je i intendantica HNK Varaždin mr.sc. Jasna Jakovljević, pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu i nekadašnja intendantica HNK Zagreb Ana Lederer te mnogi drugi.

Podsjetimo, u nastojanju da pridonesu daljnjoj popularizaciji i afirmaciji kazališne, radijske i televizijske umjetnosti, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Hrvatska radiotelevizija i Večernji list d.d., 1992. godine utemeljuju stalnu godišnju nagradu za kazališnu, televizijsku i radijsku umjetnost.

Uz godišnje Nagrade hrvatskog glumišta utemeljuje se nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje koje je ove godine dobio doajen hrvatskog glumišta Mustafa Nadarević.