Službeni internet portal Varaždinska županija

Slovenske poduzetnice boravile u Varaždinu

OBJAVLJENO 04.12.2018.

Vijeće slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije u suradnji s Hrvatsko-slovenskim društvom prijateljstva i Slovenskim kulturnim društvom „Nagelj“  Varaždin 26. studenoga organiziralo je u Županijskoj palači susret s članicama slovenskog Društva poslovnih žena – FAM te predstavnicima ljubljanskog Instituta za nacionalna pitanja i Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u pograničnim područjima i svijetu.

Suorganizator susreta je Hrvatska gospodarska komora s g. Čedomirom Cesarcem koji su pozvali poduzetnike s varaždinskog područja, prema prije iskazanim interesnim područjima namjeravane suradnje. Važnost hrvatsko-slovenske suradnje na svim područjima, a posebno gospodarskom, naglasili su predstavnica organizatora Barbara Antolić Vupora , inače i sama poduzetnica. Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić posebno je u pozdravnom govoru istaknuo Vijeće slovenske nacionalne manjine kao pravi promicatelj suradnje između Varaždinske županije i slovenskih institucija i ljudi te iznimno kvalitetan suživot slovenske nacionalne manjine s većinskim stanovništvom u Varaždinskoj županiji.

Istaknuto je zadovoljstvo suradnjom na obrazovnom i kulturnom planu, zahvaljujući kojoj se šire otvaraju vrata gospodarskoj suradnji. Tržišno poslovanje ionako ne poznaje granice, a izravno se odražava na gospodarski boljitak svih uključenih zemalja – naglašeno je tom prigodom.

Na čelu Društva poslovnih žena – FAM je Andreja Ilgo koja je govorila o 18-godišnjoj povijesti udruge koju je utemeljila slovenska poduzetnica Silvia Lippai. Društvo okuplja uspješne poduzetnice iz cijele Slovenije, iz različitih područja, a cilj mu je poduprijeti članice u poduzetničkim projektima kroz najrazličitije aktivnosti.

U ime Instituta za nacionalna pitanja iz Ljubljane obratila se je ravnateljica dr. Sonja Novak Lukanovič, naglasivši važnost  rada na gospodarskom planu gdje manjina postaje povezujući faktor prije svega na gospodarstvo i kulturu te se tome kroz znanstvena istraživanje u novije vrijeme pridaje posebna pozornost.

SKD  „Nagelj“ predstavila je predsjednica Martina Lesjak.  Društvo djeluje sedam godina i ima stotinjak članova te je jedino slovensko društvo na području sjeverozapadne Hrvatske. Ove je godine „Nagelj“ partner u europskom projektu 3M Mura-Media-Minority.