Službeni internet portal Varaždinska županija

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na radnom sastanku sa županom Radimirom Čačićem

OBJAVLJENO 20.12.2018.

U Županijskoj palači u Varaždinu je danas, 20. prosinca, održan radni sastanak predsjednice Republike Hrvatske i župana Radimira Čačića sa suradnicima. Razgovarali su o nizu tema, a za Varaždinsku županiju ključne su bile dug države za školske objekte izgrađene po modelu JPP-a te limiti za EU projekte.

- Predsjednici Republike Hrvatske smo i u pisanom obliku dali izvještaj o dugu države Varaždinskoj županiji za JPP, te smo ju upozorili i na odgovornost onih koji troše novac građana Hrvatske i nanose štetu građanima naše županije. Dug države već iznosi 45 milijuna kuna i svaki mjesec se povećava za 1,25 milijuna kuna. Unatoč javnim izjavama iz Vlade da će napraviti sve da se dug vrati, ništa se nije napravilo osim priče s izmjenom Zakona o odgoju i obrazovanju koja je bila potpuno nepotrebna. To je potvrdila i činjenica da je u međuvremenu sud donio presudu u istom slučaju da država mora vratiti dug Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Koprivnici za JPP. Danas se donosi odluka Vlade da nam ubuduće prestanu nanositi štetu i počnu plaćati svoje obveze. Međutim, to je za ubuduće, dok dug i dalje iznosi 45 milijuna kuna. Čuli smo i izjave da će Vlada dati Županiji 274 milijuna kuna godišnje. Istina je da nam neće dati ništa, nego samo donose odluku da nam vraćaju ono što mi plaćamo, a riječ o obvezi države u iznosu od 274 milijuna kuna u sljedećih 20 godina. Dakle, tek sad će početi vraćati ono što mi plaćamo, a dug unatrag tri godine morat će nam vratiti temelju sudske odluke – rekao je župan Čačić.

Druga tema bili su limiti za sufinanciranje domicilne komponente EU projekata, koje nije postavila Europska unija, nego Vlada. – Varaždinska županija kao daleko najuspješnija županija više nema pravo ni na jedan euro od države za domicilnu komponentu. Od Vlade imamo obećanja, ali još uvijek nemamo nijednu odluku da će ukinuti limite koji nas sprečavaju da i ubuduće povlačimo bespovratna EU sredstva. U tim limitima se krije odgovor zašto ljudi ne ulaze u projekte. Sve bi morali snositi sami zato jer Vlada nije ukinula limit prema kojem vrijednost domicilne komponente za sve općine i gradove u županiji te samu Županiju u tri godine ne smije prijeći 50 milijuna kuna. Naravno, mi radimo projekte i prijavljujemo ih, ali je činjenica da Vlada taj propis, koji je sama donijela, nije promijenila. Na to sam upozorio Predsjednicu RH – naveo je župan Čačić.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović te župan Radimir Čačić su prije sastanka sudjelovali na svečanosti  otvaranja i imenovanja vojarne u Varaždinu imenom 7. gardijske brigade „Puma“.

Župan Čačić je čestitao Pumama na povratku u Varaždin te im zahvalio na njihovoj ulozi i značaju u obrani Republike Hrvatske. – Posebno smo ponosni što su upravo Pume prve ušle u Knin – istaknuo je na svečanosti.

NAJČITANIJE NOVOSTI