Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždinskoj bolnici priznat status COVID bolnice, zaposlenici dobivaju dodatak od deset posto na plaću

OBJAVLJENO 02.02.2021.

Općoj bolnici u Varaždinu priznati je status COVID bolnice, a  o značenju toga su na današnjoj konferenciji za medije govorili saborska zastupnica Natalija Martinčević, zamjenik župana  ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin te ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med.

Upravo je saborska zastupnica iz redova Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević nedavno u raspravi o izvješću o učincima provedbe epidemioloških mjera ministru zdravstva Viliju Berošu postavila pitanje o priznavanju statusa COVID bolnice Općoj bolnici Varaždin.

- Varaždinska županija bila je jedna od najugroženijih u ovoj pandemiji i stoga je Opća bolnica bila pod posebnim pritiskom. Mi smo u jednom trenutku imali skoro 280 osoba s težom kliničkom slikom te smo proporcionalno bili opterećeniji i od KB Dubrave u Zagrebu koja je već bila COVID bolnica.  Ovom prilikom moram odati posebno priznanje i zahvalnost zaposlenicima varaždinske bolnice jer su svojom hrabrošću, humanošću i svojim radom bili zaista snažan nositelj borbe protiv pandemije. Zato nije bilo niti upitno s moje strane da kao saborska zastupnica pokrenem pitanje priznavanja dobivenog statusa. Dodatak na plaću od deset posto je jedan mali dio priznanja kojeg svi zaposlenici zavređuju, ali svakako važan i zato mi je dobivanje ovog statusa posebno drago  – istaknula je Martinčević.

Istaknuvši također zadovoljstvo dobivenim statusom zamjenik župana  ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin je prisutne upoznao s aktualnim stanjem vezanim uz koronavirus u našoj Županiji, ali i situaciji s cijepljenjem.

- Želim naglasiti kako je tijekom 24 sata  u Varaždinskoj županiji evidentirano 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno imamo 169 novih slučajeva. Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je 101, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 215. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 294 uzoraka, od kojih je 87 zaprimljeno preko COVID-ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 13 posto, a u svim testiranim uzorcima je 6 posto – rekao je Vugrin te dodao kako je na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin 68 osoba s težom kliničkom slikom.

- Tijekom jučerašnjeg dana preminule su tri osobe pozitivne na COVID-19 dok su dosad ukupno evidentirane 363 preminule osobe pozitivne na COVID-19. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 14.781 osoba pozitivnih na COVID-19 što govori o činjenici da još uvijek imamo veliki broj osoba koji nije bio zaražen i prebolio bolest COVID-19. Aktivnih slučajeva imamo  167 – informirao je  prisutne zamjenik župana  ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije te dao informacije vezane za cijepljenje.

- Od 2,7 milijuna doza AstraZeneca cjepiva koje pripada Hrvatskoj, 106.000 doza namijenjeno je našoj Županiji, dok bi od  Moderne trebali dobiti 39. 000 doza i od tvrtke  Johnson & Johnson 34.000 doza. Što se tiče Pfizerovog cjepiva, Varaždinskoj županiji namijenjeno je 63.000 doza. S krajem siječnja  prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije imamo 1185 osoba koje su procijepljene , odnosno primile su prvu i drugu dozu, dok je samo jednu dozu primilo 1474 osoba. Jasno je da aktualnom situacijom u kojoj je procijepljeno svega 1.6 % stanovništva Varaždinske županije ne možemo biti zadovoljni te se nadamo da ćemo uskoro dobiti veće količine cjepiva. Napominjem da je  HZJZ objavio nove upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalne usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi, kojima su mjere za korisnike djelomično relaksirane, a sve informacije dostupne su na njihovim službenim stranicama – zaključio je Robert Vugrin.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med se zahvalio županijskim dužnosnicima na konstantnoj potpori u borbi protiv pandemije te je istaknuo iznimnu angažiranost i humanost djelatnika varaždinske bolnice koji su bili na prvoj crti obrane od koronavirusa.

- Dobivanje ovog statusa nam puno znači, ne u materijalnom smislu već u samoj činjenici da nam je na ovaj način priznata borba s pandemijom koja je kao što i sami znatei u studenome prošle godine uzela svoj mah, te je uz  veliki broj oboljelih uzela, nažalost  i veliki broj  ljudskih života. Varaždinska Opća bolnica se dakle  iskazala u najtežim danima kada je županija po incidenciji zaraze koronavirusom bila najlošija u Europi, a u jednom trenutku je bilo hospitalizirano gotovo 300 bolesnika, što bi i rijetki sustavi izdržali. Svojom požrtvovnošću, angažmanom i znanjem djelatnici bolnice su hrabro radili svoj posao često puta i danonoćno i na tome im treba čestitati. Budući da smo mi u Republici Hrvatskoj odmah iznad jedine Covid bolnice imali najviše hospitaliziranih pacijenata i budući da je 50 posto pacijenata koji su liječeni u našoj bolnici bili COVID 19 bolesnici, predložili smo resornom ministarstvu priznavanje statusa privremene COVID bolnice. Zahvaljujem se i saborskoj zastupnici koja se u Saboru angažirala kako bi naša bolnica dobila ovaj zasluženi status – rekao je Nenad Kudelić, dr.med.

NAJČITANIJE NOVOSTI