Službeni internet portal Varaždinska županija

U spomen na preminule antifašističke borce položeni vijenci kod spomen kosturnice na Varaždinskom groblju

OBJAVLJENO 21.06.2019.

U spomen na antifašističke borce preminule u 2. svjetskom ratu, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak je u petak, 21. lipnja, položio vijence i zapalio svijeću kod spomen kosturnice na Varaždinskom groblju.

Vijence su položila i izaslanstva Grada Varaždina, Policijske uprave varaždinske i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

- Tijekom Drugog svjetskog rata su upravo hrvatski antifašisti bili najbrojniji u otporu fašizmu u Europi, a Prvi sisački odred bio je prva organizirana snaga otpora u Hrvatskoj i Europi. Danas odajemo i dužnu počast svim žrtvama najvećeg zla u povijesti. Antifašizam je ugrađen u temelje Republike Hrvatske kao jedno od glavnih ustavnih načela te smo dužni poštovati sve one koji dali svoje živote u borbi protiv nacizma i fašizma – rekao je zamjenik župana Paljak.

NAJČITANIJE NOVOSTI