Službeni internet portal Varaždinska županija

Svečana sjednica Županijske skupštine: eksplozija projekata u Varaždinskoj županiji, impresivni rezultati učenika

OBJAVLJENO 08.09.2017.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu je u petak, 8. rujna 2017., održana svečana sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije na sam Dan Varaždinske županije i blagdan Male Gospe.

Uz vijećnike i predsjednika Županijske skupštine Alena Runca, župana Radimira Čačića i njegove zamjenike Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina te posebnu savjetnicu župana Nataliju Martinčević, na svečanu sjednicu stigli su brojni gosti. U HNK-u su bili izaslanik predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, saborski zastupnici Josip Križanić, Robert Podolnjak, Božica Makar i Milorad Batinić, državni tajnik Ministarstva obrane general Zdravko Jakop, pomoćnik ministra zdravstva dr. Denis Kovačić, župani Matija Posavec i Darko Koren, gradonačelnici i načelnici i brojni drugi gosti. Na sjednici je bio i počasni građanin Varaždinske županije, general Mladen Markač.

Minutom šutnje odana je počast svima onima koji su svoje živote časno položili za slobodu i neovisnost Hrvatske, kao i svim preminulim građankama i građanima Varaždinske županije koji su svojim djelom i životom doprinijeli napretku Županije.

- Čestitam svim ovogodišnjim laureatima, a posebno se veselim uspjesima naših učenika. Temelj reprezentacije donedavno su bili učenici iz zagrebačkih škola, ali vremena se mijenjaju i u reprezentacijama su učenici iz Varaždinske županije te postižu izvrsne rezultate. Sve to su rezultati ulaganja Varaždinske županije u što bolje uvjete u školama, ali i u mentore te centre izvrsnosti. Posebno želim zahvaliti profesorima na njihovom trudu i entuzijazmu, kao i vijećnicima, županu Čačiću, njegovim zamjenicima i posebnoj savjetnici na dobroj suradnji, na zajedništvu te iskrenom i otvorenom dijalogu. Na zalaganju za ostvarenje naših projekata moram zahvaliti saborskim zastupnicima, posebno Anđelku Stričaku i Josipu Križaniću. U ime svih vijećnika i osobno ime čestitam Dan Županije i Male Gospe, nebeske zaštitnice Varaždinske županije – istaknuo je predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.

Čestitke su uputili međimurski župan Matija Posavec, kao i izaslanik premijera i predsjednika Sabora Anđelko Stričak.

Pozdrave gostima uputio je pak župan Radimir Čačić, koji je koji je zahvalio svima na dolasku, a građanima čestitao Dan Varaždinske županije.

- Župan koji nije u stanju minimalni budžet pretvoriti u okidač, pretvoriti ga u eksploziju projekata, tu funkciju ne može obavljati. Razliku čini osoba. Izvorni proračun Varaždinske županije je mizernih 65 milijuna kuna, a Grada Varaždina, primjerice, 220 milijuna kuna. Neću se vraćati u prošlost, nego u samo zadnja tri mjeseca. U ovih 100 dana pokrenuli smo brojne projekte. Prije 25 dana počela je energetska obnova 70 posto objekata Opće bolnice Varaždin vrijedna 83,5 milijuna kuna, a danas izgradnja spojnog objekta za palijativnu skrb u Novom Marofu vrijedna 51,5 milijuna kuna. Potpisali smo i projekt od 50 milijuna kuna za dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju, u sljedećih 12 dana imat ćemo i jasan stav o dodatnih 20 milijuna kuna za objedinjeni hitni prijem, a uz tu je 108,5 milijuna kuna za spinalni centar u Varaždinskim Toplicama. Stiže 12,8 milijuna kuna za domove zdravlja, liječnike opće medicine, za zdravstvenu zaštitu žena, što je također ogroman novac, jer toliko nismo u zadnjih deset godina povukli. Moram reći da u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU izvrsno rade. Sve to su novci iz europskih fondova, mi ne dajemo ništa ili gotovo ništa – rekao je župan.

Najavio je i pokretanje novih projekata. - 32 škole i dvorane, koje sam realizirao u prvom mandatu, potencijal su koji nismo iskoristili. Moramo napraviti pripremu i krenuti s cjelodnevnim boravkom u školi, do 16 sati, 16.30 sati, s prehranom, sa sportom, učenjem. Kreće i prekrasan projekt učenja informatike od prvog razreda osnovne škole. Jako je to važno za našu djecu, čak i u situaciji kad ovdje na svečanoj sjednici nema ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak. Nije stigla doći doma, kao ni Predrag Štromar. Doma se uvijek mora stići, tko ne stigne kući, nema kuće. Od svih ministarstava koji su nam važni, sastanak nismo imali jedino s ministricom Divjak, jer ona ne može na sastanak bez Štromara. Mislio sam da je ona ministrica. Sa svima drugima smo sjeli i bez problema dogovorili projekte, s rokovima i odgovornošću, jer moramo znati što radimo – istaknuo je Radimir Čačić.

Najavio je da će za desetak dana biti i svečano potpisivanje za projekt Aglomeracije Varaždin, koji je vrijedan više od 850 milijuna kuna. – To je strašan novac. Tri godine se o Aglomeraciji Varaždin pričalo, padali su natječaji i stotine tisuća kuna kazni smo platili. U ova tri mjeseca svi natječaji su prošli, bez jedne žalbe. Samo 203 milijuna kuna nisu realizirani za pročistač, jer taj projekt stoji zbog usklađenja tendera. Međutim, i to će sad se riješiti, kao i Aglomeracija Varaždinske Toplice, koja ide odmah, a slijede Ludbreg i Novi Marof.  Mi nemamo ništa s tim, ali nismo smetali ljudima koji znaju raditi. Ponekad je važno i ne smetati. Ide i projekt nove trase pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave do Zagreba – najavio je Čačić. 

Na svečanoj sjednici su dodijeljena javna priznanja zaslužnim građanima i pravnim osobama, o čemu su odluku donijeli vijećnici Županijske skupštine, dodijeljene su županove nagrade te priznanja za čak 14-ero učenika koji osvojili medalje na olimpijadama, odnosno jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima.

U ime laureata zahvalio je Alfred Obranić, dobitnik Nagrade za životno djelo, a u ime učenika Josip Kelava, najbolji učenik završnih razreda srednjih škola, koji je posebno dirnuo uzvanike u varaždinskom HNK-u.

- Varaždinska županija ima odlične centre izvrsnosti koji omogućuju svim učenicima od osnovne do srednje škole rad s najboljim mentorima u Republici Hrvatskoj. Posebno bih zahvalio osnivaču centara, profesoru Branku Topiću. Dokazali smo da Varaždinska županija ide dobrim putem, nastavimo ulagati u obrazovanje da bismo 94 posto jednosmjenske nastave pretvorili u 100 posto. Dokažimo da nismo jedna od najboljih županija, nego da smo baš ona najbolja županija u Republici Hrvatskoj – rekao je Josip Kelava. 


U nastavku su informacije o svim dobitnicima javnih priznanja i učenicima.


DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA 

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Alfredu Obraniću, umirovljenom diplomiranom inženjeru hidrologije, stručnjaku u području vodoopskrbe i zaštitu voda, bivšem gradonačelniku Grada Varaždina, gradskom vijećniku i bivšem  pomoćniku ministra,  za ukupni rad te posebno zalaganje za razvoj i izgradnju demokratskog društva  u Varaždinskoj županiji i Republici Hrvatskoj.  

Elektrostrojarskoj školi Varaždin dodijeljena je Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je, koja je u razdoblju od 2005. do 2016. godine bila uključena u 25 različitih EU  projekata  vrijednih milijun eura, a tim sredstvima opremljen je Centar izvrsnosti za nove tehnologije. Tamo djeluju u centri iz fizike te hrvatskog jezika, a Škola je osnovala i Prvu školsku televiziju.  

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je i Denisu Peričiću,  književniku i nagrađivanom hrvatskom pjesniku, esejistu i prevoditelju za 30. obljetnicu književnog rada, za brojne i prestižne nagrade, kao i za zasluge u kulturi i umjetnosti.

Društvu inovatora Varaždinske županije dodijeljena je pak Nagrada za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu.  Ovo Društvo osnovano je 1984. godine, otkada radi na inovacijama i poticanju mladih na stvaralaštvo i inovativno razmišljanje, pri čemu su dobili brojna domaća i međunarodna priznanja.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Dragutinu Vargi, istaknutom sindikalnom povjereniku, borcu za prava radnika, za iniciranje i sudjelovanje u uspostavi modela modernog radničarskog dioničarstva te posebno zapošljavanju mladih radnika i stručnjaka u Itasu Ivanec, gdje i danas radi.


Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijeljena je  i Stani Vereš, profesorici psihologije, aktivistici za zaštitu ljudskih prava, posebno zaštiti djece i obitelji zbog čega je i nagrađena UNICEF-ovom nagradom, ali i za cjelokupni rad  u promicanju pravednosti i solidarnosti.

Županovo priznanje dodijeljeno je pak Branku Topiću, profesoru u Strojarskoj i prometnoj školi, za dugogodišnji rad s nadarenim učenicima i vođenje Centra izvrsnosti za matematiku te  ukupni doprinos u razvoju obrazovanja  Varaždinske županije. Priznanje se sastoji od diplome i novčane nagrade.

 

NAGRADE UČENICIMA

Učenici su poseban ponos Varaždinske županije. Njih čak 14 je osvojilo medalje na olimpijadama te jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima.

Jedan od četvero olimpijaca je Josip Kelava, sada već bivši učenik Prve gimnazije Varaždin koji je osvojio srebrnu medalju na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Sloveniji i srebrnu medalju na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Iranu.

On je ujedno proglašen najboljim učenikom završnih razreda srednjih škola te mu je, na temelju odluke Župana, dodijeljena novčana nagrada od 4.000 kuna.

Priznanja je primilo još troje olimpijaca: Ilija Srpak (na međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike u Indiji osvojio je brončanu medalju, na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi na Tajlandu srebrnu medalju, a uz to i treće mjesto na Astronomskom turniru triju zemalja u Sloveniji), Andrea Križanić (osvojila je brončanu medalju na Međunarodnoj prirodoslovnoj Olimpijadi mladih u  Indoneziji) i Aleksandra Saša Božović (osvojila je brončanu medalju na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Litvi).

Priznanja su dodijeljena i učenicima koji su na međunarodnim natjecanjima iz robotike osvojili prva tri mjesta, a to su: Noa Šoić (prvo mjesto u Švedskoj, drugo mjesto u Njemačkoj, treće mjesto u Slovačkoj i posebna nagrada za najbolje programsko rješenje na Svjetskom natjecanju u Japanu), Sven Vojnović (prvo mjesto u Švedskoj i Italiji, drugo mjesto u Njemačkoj i treće mjesto u Slovačkoj), Nera Kuzminski (prvo mjesto u Švedskoj i Italiji i treće mjesto u Sloveniji), Ana Klarić (prvo mjesto u Švedskoj i treće mjesto u Sloveniji), Nika Vinković (prvo mjesto u Švedskoj i treće mjesto u Sloveniji), Marko Srpak (prvo mjesto na All Star American Computer Science Leaqueu u SAD-u), Pavao Želimorski i Kristijan Želimorski (prvo mjesto u Švedskoj), Borna Svržnjak i Martin Peček (prvo mjesto u Sloveniji).

NAJČITANIJE NOVOSTI