Službeni internet portal Varaždinska županija

Potpisan sporazum o zajedničkom stipendiranju: po 500 kuna mjesečno za 30 učenika koji se školuju za kuhare, konobare i turističke tehničare

OBJAVLJENO 27.11.2019.

I u ovoj školskoj godini će 30 učenika iz Varaždinske županije koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu primati po 500 kuna stipendije mjesečno.

Pomoć pri školovanju dobivat će zahvaljujući Sporazumu o zajedničkom stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu za školsku godinu 2019./2020. koji su u utorak, 26. studenoga, potpisali zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak.

Zajedničko stipendiranje se odvija u sklopu projekta Ministarstva turizma „Program poticanja i obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu“, koji i ove godine provodi županijska Obrtnička komora.   

- Varaždinska županija će izdvojiti 75.000 kuna, a isti iznos će osigurati i Ministarstvo turizma, pa ukupna financijska sredstva za stipendiranje iznose 150.000 kuna. To je jedan od naših doprinosa poticanju učenika da se školuju za obrtnička zanimanja s kojima će odmah nakon završetka školovanja dobiti posao. Ovo je ujedno potvrda kontinuirane i odlične suradnje s Obrtničkom komorom Varaždinske županije  – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Učenici će po 500 kuna mjesečno primati od rujna ove do lipnja sljedeće godine, odnosno tijekom cijele školske godine.

- Stipendije će dobiti učenici koji se školuju za zanimanja kuhar, konobar i turistički tehničar, kao i prijašnjih godina, dok je novost da ćemo prvi put stipendirati i učenike koji se školuju za zanimanje pomoćni kuhar i slastičar. Riječ je o stipendijama za ukupno 30 učenika od 1. do 4. razreda, pri čemu je 13 novih stipendista. Ovime nastavljamo s modelom stipendiranja koji se pokazao kao koristan i uspješan, a ponosni smo na činjenicu da smo do sada bili jedina Obrtnička komora u cijeloj Hrvatskoj koja je uspjela povući novac za stipendije iz Ministarstva turizma - istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Mario Milak.

NAJČITANIJE NOVOSTI