Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana uvodna konferencija projekta izgradnje i opremanja nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice

OBJAVLJENO 02.03.2021.

Nacionalni rehabilitacijskicentar bit će jedan od najljepših i najmodernijih u ovom dijelu Europe

Danas je u Varaždinskim Toplicama održana uvodna konferencija projekta izgradnje i opremanja nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice kojoj su prisustvovali župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Vanda Petanjek, Matea Radić iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić, dr.med., predsjednik Upravnog vijeća bolnice Željko Bedeković te predstavnik izvođača radova Mirko Habijanec.

Ravnatelj bolnice Denis Kovačić je naglasio kako  je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice jedina rehabilitacijska zdravstvena ustanova koja zbrinjava tu vrstu pacijenata, a kako je istaknuo, dosadašnji prostori nisu bili primjereni za rad u 21. stoljeću.

- Godinama smo nastojali pokrenuti realizaciju spinalnog centra. Sama priča je stara dvadesetak  godina, no tek  2018. godine dobili smo prva sredstva, 83 milijuna kuna  bespovratnih financijskih sredstava koji su otvorili mogućnost da se pristupi radovima. Tada smo redizajnirali projekt, kroz 2018. i 2019. godinu prikupili sve potrebne dozvole i početkom prošle godine je raspisani natječaj . Nakon prihvatljive cijene, krenuli su radovi u dvije faze: obrtničko-građevinski radovi te opremanje za koje još nisu pokrenuti postupci javne nabave – rekao je Denis Kovačić.

Župan Radimir Čačić je u svom obraćanju  istaknuo važnost ovog projekta, naglasivši pritom da je  projekt po financiranju primarno europski, ali je državni po svom značaju.

U ovoj bolnici zapravo mali postotak pacijenata, čak manje od 20 posto, dolazi  iz Varaždinske županije. I tako treba biti. Ne možemo u svakoj Županiji imati posebnu bolnicu za specifične bolesti, spinalni centar i slične potrebe za liječenjem i rehabilitacijom. To je dobar projekt koji je  prepoznala i naša Vlada, ali i Europska unija. Kod ovog projekta se vidi naša upornost i želja za izgrađivanjem nečeg korisnog i modernogTreba biti uporan, treba se boriti, naročito ako ima razloga za to činiti- rekao je župan Čačić te dodao kako Županija ima odličnu suradnju Ministarstvom zdravstva.

- Pred nama je još realizacija mnogih projekata, poput Centralnog operacijskog bloka u Općoj bolnici Varaždin, koji će biti ključni dio našeg strateškog Razvojnog sporazuma pet županija Sjevera. Drugi dio se odnosi na zdravstveni turizam i turističku infrastrukturi u Varaždinskim Toplicama, koji su šansa koju nismo imali do sada, a moći će se javiti i na europske projekte. Ovo su najveće toplice u Hrvatskoj. S ovih 80 ležajeva koje sad dodajemo na postojeći kapacitet od 900, imamo tisuću ležajeva. S još jednim takvim kapacitetom, s potpuno novim kompleksom idemo u sljedećem razdoblju, u kombinaciji zdravstvenog turizma i turizma. To su investicije koje imamo u strateškom programu od 630 milijuna kuna - zaključio je župan Čačić.

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice Željko Bedeković je izrazio zadovoljstvo izvođenjem radova.

Izgradnja Spinalnog centra ima veliko značenje za Varaždinske Toplice, na to smo čekali jako dugo i sretan sam što se realizira paralelno sa obnovom postojećih objekata Specijalne bolnice. Na ovome ne stajemo, idemo dalje, pred nama su novi projekti i korištenje EU fondova u narednom razdoblju- rekao je Bedeković

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić je kazao kako će Nacionalni rehabilitacijski centar biti jedan od najmodernijih centara u ovom dijelu Europe.

Ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 107.094.765,49 HRK, od čega su bespovratna sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 83.000.000,00 HRK.

Nakon provedenih postupaka javne nabave za radove i nadzore, vrijednost ulaganja iznosi 112.000.741,74, a financiranje projekta osigurano je i iz državnog proračuna RH putem

Ministarstva zdravstva u iznosu od 24.094.150,65 HRK.

NAJČITANIJE NOVOSTI