Službeni internet portal Varaždinska županija

Županijska palača večeras u zelenoj boji čast djece oboljele od gastrošize, rijetkog i teškog stanja

OBJAVLJENO 30.07.2020.

Varaždinska županija uključit će se u obilježavanje Dana svjesnosti o gastrošizi, urođenom i teškom stanju crijeva koje zahtijeva kirurški zahvat odmah nakon rođenja djeteta.  

U čast borbe djece i njihovih roditelja protiv ovog rijetkog stanja danas, 30. srpnja, Županijska palača na Franjevačkom trgu 7 u Varaždinu bit će od 21 do 23 sata osvijetljena u zelenu boju, službenu boju gastrošize.

Obilježavanje Dana svjesnosti o gastrošizi u cijelom svijetu organizira organizacija „Avery's Angels Gastroschisis Foundation“, a u Hrvatskoj će biti održano prvi put. Organizacija okuplja djecu rođenu s gastrošizom, njihove roditelje i liječnike s ciljem podrške, istraživanja i podizanja svijesti javnosti o ovoj dijagnozi.

Organizacija od 2019. godine djeluje i u Hrvatskoj zahvaljujući Margareti Lovković iz Varaždinske županije, majci djeteta rođenog s gastrošizom.

 „Gastrošiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Uzrok ovakvom stanju je nepoznat. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa“, navedeno je na stranici Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

 Podaci za SAD pokazuju da jednu od 2.229 beba pogađa gastrošiza, a djeca koja odmah po rođenju imaju primjerenu medicinsku skrb, imaju 90 posto šanse da prežive. Upravo je zato važno podizati svijest o ovom teškom stanju. 

 Više informacija dostupno je na stranici organizacije „Avery's Angels Gastroschisis Foundation“ https://averysangels.org/gastroschisis/.

 DODATNE INFORMACIJE ZA MEDIJE

NAJČITANIJE NOVOSTI