Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždinskoj županiji 20 milijuna kuna EU novca za energetsku obnovu: sljedeći mjesec otvara se prvih šest gradilišta

OBJAVLJENO 08.06.2018.

U Varaždinskoj županiji počinje veliki ciklus energetske obnove javnih objekata EU novcem: u petak, 8. lipnja, u Općini Maruševec dodijeljeno je prvih 20 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za osam projekata energetske obnove. 

Sljedeći mjesec bit će otvoreno šest gradilišta, a bit će to samo početak jer je riječ o prvom valu dodjele EU novca. Županija je prijavila ukupno 16 projekata energetske obnove javnih zgrada, u koje će ukupno biti uloženo 174 milijuna kuna. 

U prvom valu EU novac u iznosu od 20 milijuna kuna dodijeljen je za zgradu Vodotornja, zgrade Psihijatrije i Poliklinike u krugu Opće bolnice Varaždin te pet škola čiji osnivač je Županija: Osnovnu školu Donja Voća, područne škole u Nedeljancu, Lovrečanu i Cvetlinu te Srednju školu Ivanec. Ukupna vrijednost tih osam projekata je gotovo 40 milijuna kuna.

Pritom je najviše novca, 6,4 milijuna kuna, za Vodotoranj, koji će napokon biti obnovljen.  Ukupna vrijednost tog projekta je 13,9 milijuna kuna.

- Kad su u pitanju škole, idući se mjesec otvara šest gradilišta, a u rujnu preostala četiri. Naime, za energetsku obnovu smo prijavili ukupno deset škola, a svi projekti su odobreni i čekamo ugovore za preostalih pet obrazovnih ustanova. Do kraja godine planiramo završiti s radovima u tri škole, a sljedeće godine u preostalih sedam. Ovim projektima se ne ulaže samo u energetsku obnovu, koja rezultira značajnim uštedama na energentima, nego se indirektno ulaže u obrazovanje, kao i u zdravstvo. Značajno se poboljšavaju uvjeti boravka djece u školama i pacijenata u bolnici. Tu, međutim, nećemo stati, jer u rujnu, za kada je najavljen novi javni poziv, bit ćemo spremni s projektima za još devet škola, ali i s projektima obnove dva objekta Opće bolnice Varaždin u Službi u Klenovniku – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Za energetsku obnovu Poliklinike, najstarije zgrade u krugu varaždinske bolnice, i Psihijatrije je već pripremljena dokumentacija za nabavu radova te predstoji prethodno savjetovanje, a postupak javne nabave će biti pokrenut i za Vodotoranj.  

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz EU strukturnih i investicijskih fondova su u Općini Maruševec potpisali potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te zamjenik župana Robert Vugrin za Vodotoranj, ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić za dvije bolničke zgrade, a za škole ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak, ravnateljica OŠ Izidora Poljaka Višnjica Martina Vusić, ravnateljica OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća Rahela Blažević, ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić i ravnateljica Srednje škole Ivanec Lidija Kozina.

Bespovratna sredstva se dodjeljuju iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, kojima se potiče energetska obnova zgrada javnog sektora s ciljem da se godišnja potrošnja energije za grijanje, odnosno hlađenje smanji za najmanje 50 posto.

Uz to, u Maruševcu su u petak dodijeljene odluke o sufinanciranju projekata sanacije klizišta u tri grada i sedam općina po javnom pozivu Ministarstva, a riječ je o gradovima Ivanec, Lepoglava i Novi Marof, te općinama Beretinec, Donja Voća, Gornji Kneginec, Jalžabet, Ljubešćica, Maruševec, Vinica, Visoko. Odlukama se predviđa dodjela 2,9 milijuna kuna.

- Samo u ovoj godini je u Varaždinskoj županiji evidentirano oko 35 milijuna kuna štete zbog klizišta. Od države sada treba stići 2,9 milijuna kuna, a ŽUC kontinuirano godišnje ulaže od tri do pet milijuna kuna. Međutim, stalno je aktivno 50 do 70 klizišta, a za njihovu sanaciju je potrebno oko 25 milijuna kuna. Istovremeno se, nažalost, uvijek otvaraju nova klizišta. S obzirom na to, apeliramo na Vladu da se pronađe model koji bi omogućio da država sustavno sufinancira sanaciju klizišta, jer na ovakav način neće biti moguće sve sanirati – rekao je Vugrin.  

NAJČITANIJE NOVOSTI