Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždinska županija domaćin međunarodne vježbe IPA FLOODS Varaždin 2017

OBJAVLJENO 12.10.2017.

Više od  520 ljudi, iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije, Turske, Njemačke, Italije te Hrvatske, sudjelovalo je u regionalnoj terenskoj vježbi IPA FLOODS VARAŽDIN 2017 na području Varaždinske županije.

Pokrovitelj  terenske vježbe je hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a sama vježba je započela 9. Listopada. Važno je spomenuti kako je Državna uprava za zaštitu i spašavanje već duži niz godina uključena u razne projekte i programe, a ova vježba je nastavak vježbe „MURA 2015“ koje je nastala na realnom događaju iz 2012. godine kada su Varaždinsku županiju pogodile poplave velikih razmjera. Tada je vodeni val na području Općine Cestica odnio više od kilometar nasipa, no tada su aktivnošću, znanjem i hrabrošću domaće snage obuzdale rijeku Dravu. Današnjim aktivnostima prisustvovao je i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji je naglasio kako je ova vježba odlična prilika da i lokalni stožeri civilne zaštite pokažu svoje znanje i dosadašnja iskustva u poplavama.

-  Ovaj program , odnosno vježba je važna za sve zemlje u našoj regiji. Svjedoci smo da je mnogo zemalja na području zapadnog Balkana u proteklim godinama bilo pogođeno velikim poplavama, a važno je biti spreman, znati brzo reagirati te spriječiti što veću katastrofu. Naš Stožer zaštite i spašavanja se već u nekoliko navrata pokazao kao tim dobrih, iskusnih ljudi koji znaju odraditi posao u krizno vrijeme. Drago mi je da smo ovih dana mogli ugostiti timove Civilnih zaštita iz različitih zemalja, siguran sam da su naučili nove stvari, ali i da su razmijenili iskustva, vidjeli opremu svojih kolega te da su spremni uhvatiti se u koštac s novim izazovima  – rekao je zamjenik Paljak te dodao kako se naša Županija pokazala opet kao dobar domaćin.

Spomenimo kako je u ovoj vježbi  veliku ulogu imala grupa od sedam stručnjaka koji su imali zadaću koordinacije međunarodnih snaga i pružanja potpore stožeru civilne zaštite Varaždinske županije. Međunarodni timovi su boravili u DVD-u Biškupec gdje je bio i podignuti podignuti kamp. Vježba nije imala za cilj "jurišanje" nego da se izvježbaju i upoznaju procedure koje su relevantne u katastrofalnim situacijama od komunikacije, koordinacije, planiranja, upravljanja informacijama, sigurnosti, logističke potpore te je cilj domaće snage povezati s međunarodnim.

NAJČITANIJE NOVOSTI