Službeni internet portal Varaždinska županija

Održan EURODYSSÉE forum 2014.

OBJAVLJENO 29.10.2014.

Od 23. do 24. listopada 2014. godine održan je godišnji Eurodyssée forum na kojem su se okupili koordinatori Programa iz regija članica. Domaćin ovogodišnjeg Foruma bila je španjolska regija Valencija.

Na Forumu su izneseni podaci o ostvarenim razmjenama među regijama članicama, pri čemu je naglašeno da je od 2007. godine broj razmjena postepeno rastao. Najveći broj razmjena zabilježen je 2009. godine (582) mladih, dok je do rujna ove godine razmijenjeno 425 mladih. Sektori u kojima mladi obavljaju praksu su uglavnom administracija, društvene znanosti, zdravstvo, novinarstvo, odnosi s javnošću, osobne usluge i obrazovanje. Regije u najvećem broju slučajeva organiziraju staž u trajanju od 6 mjeseci. U Programu većinom sudjeluju žene (60%), a što se tiče dobne strukture, najviše je mladih u dobi od 25 – 29 godina, no primjetan je porast mladih iznad 30 godina, što upućuje na alarmantno stanje među mladim Europljanima koji nemaju radno iskustvo.

Forumu je prisustvovao i Stanislav Rangelov, direktor Europskog socijalnog fonda (ESF) za Španjolsku, Opća uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju i predstavio programe kojima Europska unija putem Europskog socijalnog fonda pomaže ostvarenju ciljeva Europe 2014-2020. „Problem nezaposlenosti mladih u EU je vrlo alarmantan, u 2013. godini prosjek u EU bio je 23%, od čega je najgora situacija u Grčkoj, Španjolskoj i Hrvatskoj (više od 50%), a najbolja u Austriji i Njemačkoj (manje od 10%). EU je stoga radila na pripremi sljedećih programa: Garancija za mlade, Inicijativa za zapošljavanje mladih, Europska alijansa za praksu i Europski referenti okvir za praksu. No, kako bi se mogla koristiti sredstva iz ESF-a, programi moraju biti uvršteni u operativne programe država članica“ - naglasio je Rangelov.

U zaključcima Foruma navedeno je da se Eurodyssée program proteklih 29 godina pokazao kao izuzetno koristan i jedinstven program razmjene mladih i suradnje među regijama, jer se putem njega ostvaruje direktan kontakt između kandidata, poslodavaca i regija te je kao takav poslužio kao odlična platforma međuregionalne suradnje i dobar primjer za ostale programe stručnog usavršavanja mladih.

Od hrvatskih županija, Forumu su prisustvovale koordinatorice Programa iz Istarske, Karlovačke i Šibensko-kninske županije te Larisa Križan, koordinatorica Eurodyssée programa za Varaždinsku županiju.                                                                                                                            

Eurodyssée je program razmjene mladih Skupštine europskih regija koji je započeo 1985. Svrha EURODYSSÉE programa je omogućiti mladim ljudima da steknu profesionalno iskustvo i nauče jezik zemlje domaćina. Ciljevi programa su stvaranje svijesti o Europi građana, povezivanje regija i poticanje tvrtki da nalaze radna mjesta na kojima mladi mogu obaviti vježbenički staž i steći radno iskustvo. Program Eurodyssée omogućuje razmjenu mladih u dobi od 18 do 30 godina da u razdoblju od 3 do 7 mjeseci steknu radno iskustvo u stranoj firmi.

Inače, Varaždinska županija Program provodi od 2006. godine, a do sada je ostvareno ukupno 60 razmjena. Mladi s područja Varaždinske županije koji žele sudjelovati u Programu prijavljuju se na Javni poziv koji će uskoro biti objavljen na službenim stranicama Varaždinske županije.

NAJČITANIJE NOVOSTI