Službeni internet portal Varaždinska županija

Održano Županijskog natjecanje iz povijesti

OBJAVLJENO 08.03.2017.

Županijsko natjecanje iz povijesti za učenike osnovnih škola srednjih škola Varaždinske županije održano je u  utorak 7. ožujka 2017. godine u Drugoj gimnaziji Varaždin. Na natjecanju je sudjelovao 41 učenik iz 9 srednjih škola Varaždinske županije.

Učenici su postigli sljedeće rezultate:

U prvoj, trećoj i četvrtoj skupini natjecanja prvoplasirani su bili učenici Srednje škole Ivanec: Margarita Šagi, Ana Jagić i Mislav Habijanec. Mentori učenika iz Ivanca su profesorice Branka Pavić i Mihaela Maček. U drugoj skupini natjecanja prvo mjesto osvojio je učenik Druge gimnazije Varaždin Bruno Šagi. Mentor učenika je profesor Nikola Slunjski.

Prije samog natjecanja u predvorju Druge gimnazije otvorena je i izložba fotografija Nestvarnost istine, učenice 4. s razreda, Sare Horvatić. Izložbu su učenicima – natjecateljima predstavile ravnateljica  škole prof. Zdravka Grđan i profesorica likovne umjetnosti Sunčana Habek. Na izložbi su kroz 12 fotografija prikazani detalji zloglasnog logora Auschwitza. Riječ je o crno-bijelim fotografijama koje na najbolji način dočaravaju sumornu atmosferu jednog takvog mjesta.

Na jednodnevnom posjetu logoru, na maturalnom putovanju,  Sara je snimila niz fotografija koje pokušavaju kronološki pratiti njezin put kroz sam logor. Budući da sam kompleks svojim izgledom podsjeća na tvornicu, Nestvarnost istine idealan je naziv za mjesto koje svojom arhitekturom i izgledom na prvi pogled ne odaje surovu stvarnost antiljudskih zločina koji su počinjeni na tome mjestu.

Riječ je također o putujućoj izložbi koja je prvotno postavljena 27. siječnja 2017. godine u Galerijskom centru da bi svoj put nastavila kroz prostore Druge gimnazije Varaždin gdje će biti postavljena do 13. ožujka 2017.

Učenici osnovnih škola natjecali su se u kategorijama 7. i 8. razreda. Prvo mjesto u kategoriji sedmaša podijelili su Ivana Janković iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec i Tomislav Benčić iz OŠ „Gustava Krkleca“ Maruševec. Jednak broj bodova imali su i najbolji u kategoriji učenika osmih razreda pa su prvo mjesto podijelili Dora Jamnik iz OŠ Cestica i Darija Butko iz OŠ „Ivana Kukuljevića Sakcinskog“ Ivanec.

NAJČITANIJE NOVOSTI