Službeni internet portal Varaždinska županija

Glazbenici

Leopold Ebner (1769. – 1830.)

 

Skladatelj, orguljaš i pijanist, autor naše prve sonate za klavir. Dužnost gradskog organista obavljao je punih 20 godina, podučavao je glazbu i skladao – posebno crkvenu glazbu.

 

Nikola Faller (1862. – 1938.)

 

Dirigent i skladatelj, autor više od 40 skladbi. Bio je dirigent Zagrebačke opere, gdje je 1894. utemeljio balet kao zasebni ansambl. Bio je i intendant kazališta u Osijeku i predsjednik Hrvatskog pjevačkog saveza.

 

Gabrijela Horvat (1877. – 1968.)

 

Slovila je za najveću i najpopularniju slavensku opernu pjevačicu svoga vremena. U briljantnoj pjevačkoj karijeri ostvarila je više od 200 uloga, uglavnom u praškom Narodnom divadlu, ali i na pozornicama Beča, Dresdena i Kölna. Bila je najvatrenija Carmen koju je Prag ikada čuo.

 

Srebrenka – Sena Jurinac (1921. – 2011.)

 

Prvakinja Bečke državne opere, umjetnica zvonkog lirskog soprana, «jedan od najljepših glasova koje je hrvatsko podneblje darovalo opernom svijetu». Pod dirigentskim vodstvom najvećih dirigenata pjevala je veliki repertoar na vodećim europskim pozornicama i festivalima, snimala je ploče za poznate gramofonske tvrtke. Na Varaždinskim baroknim večerima gostovala je 1978. godine.

 

Rudolf Klepač (1913. – 1994.)

 

Fagotist svjetskog ugleda, profesor na Visokoj školi za glazbu i kazališnu umjetnost u Salzburgu. Kritika ga je slavila kao “čarobnjaka svoga instrumenta” ili kao “Mozartova fagotista”. Solist salcburškog Mozarteuma, primio je velik broj nagrada i priznanja. Slovio je i kao vrstan glazbeni pedagog. Godinama je revno razvijao kulturnu suradnju Hrvatske i Austrije.

 

Josip Klima (1927. – 2012.)

 

Jedan od najistaknutijih violinista hrvatske glazbe, glazbeni pedagog, profesor Muzičke akademije u Zagrebu. Bio je član Zagrebačkih solista, koncertni majstor zagrebačkih simfonijskih orkestara i prvi violinist Zagrebačkog kvarteta s kojim je ostvarivao iznimne uspjehe na domaćim i svjetskim pozornicama.

 

Vatroslav Kolander (1848. – 1912.)

 

Varaždinski skladatelj i orguljaški virtuoz, glazbeni pedagog i veliki pobornik Cecilijanskog pokreta. Bio je orguljaš u zagrebačkoj Prvostolnici, glazbeni pedagog koji je odgojio niz naših orguljaša i pijanista. Njegovi preludiji i fuge izvode se i danas i snimaju na nosačima zvuka.

 

Ivan Köck (1820. – nije poznato)

 

Violončelist, skladatelj, pjevač i glumac. Nastupao je na mnogim europskim pozornicama, skladao je komičnu operu «Die Waise aus Frywalden i operetu – jednočinku «Serežanin», koja je imala zapažen uspjeh kod publike. Nemirnog duha, bio je i osnivač kazališne družine.

 

Ernest Krajanski (1885. – 1941.)

 

Istaknuti varaždinski dirigent, skladatelj i osnivač pjevačkog zbora «Tomislav». Korifej glazbenog života Varaždina između dva svjetska rata.

 

Ivan Lidentahl (1779. – 1870.)

 

Prvi «nadučitelj» varaždinske glazbene škole, orguljaš, zborovođa i poučavatelj glazbe. Njegove skladbe pohranjene su u varaždinskom samostanu uršulinki te u bečkoj Albertini.

 

Ivan Mikac (1906. – 1945.)

 

Osnivač željezničarske limene glazbe 1931. godine, flautist i voditelj orkestra koji je od 1949. godine nosio njegovo ime.

 

Jurica Murai  (1927. – 1999.)

 

Jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih pijanista, profesor Muzičke akademije u Zagrebu, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Nastupao je na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, redovno je nastupao na Varaždinskim baroknim večerima. Nagrada za najbolju interpretaciju na Varaždinskim baroknim večerima nosi njegovo ime.

 

Vilko Novak (1865. – 1918.)

 

Glazbeni pedagog, autor nekoliko knjiga o obuci zbornog pjevanja, skladatelj zborskih kompozicija, crkvenih skladbi i opera. Zborovođa pjevačkog društva «Kolo» i jedan od najboljih naših skladatelja zborske glazbe svog vremena.

 

Ankica Opolski (1913. – 1997.)

 

Glazbena pedagoginja, jedna od najistaknutijih osobnosti hrvatske pjevačke pedagogije. Afirmirala se kao pjevačica velike muzikalnosti, izuzetno lijepog i školovanog glasa. U dvadeset godina pedagoškog rada u varaždinskoj Glazbenoj školi odgojila je niz vrhunskih opernih solista i prvaka europske glazbene scene. Značajno je doprinijela afirmaciji Glazbene škole i Varaždina, kao grada glazbe.

 

Ivan Padovec (1800. – 1873.)

 

Najpoznatiji varaždinski skladatelj, gitaristički virtuoz i konstruktor gitare s deset žica. Skladao je više od 200 skladbi, ostvario je iznimnu koncertnu karijeru i nastupao širom Europe. Njegove su nastupe pratile odlične kritike i ovacije publike. U svom rodnom gradu ostat će zapamćen i kao glazbeni pedagog i izniman promotor glazbe, posebice – gitarske.

 

Fortunat Pintarić (1798. – 1867.)

 

Jedan od najistaknutijih skladatelja hrvatske crkvene glazbe i vrsni orguljaš. U Varaždinu je službovao gotovo dva desetljeća kao profesor gimnazije. Uglazbio je više od 500 crkvenih pjesama i skladao čak 40 misa.

 

Olga Polak Tramm (1869. – 1936.)

 

Jedna od najvećih opernih pjevačica Europe svog vremena, prvakinja opere u Hannoveru. Sjajnu karijeru prekida udajom za gradonačelnika Hannovera Heinricha Tramma i kao prva dama grada oko sebe okuplja intelektualnu i umjetničku elitu tadašnje Pruske.

 

Ante Stöhr (1847.- 1923.)

 

Glazbeni pedagog i skladatelj, jedna od najmarkantnijih osoba u glazbenom životu Varaždina. Vodio je privatnu glazbenu školu za glasovir i violinu koja je bila na glasu širom Hrvatske. Autor je niza skladbi, a uglazbio je i kajkavski libreto operete «Ženidba na proščenju» Ljudevita Varjačića.

 

Ladislav Šaban (1918. – 1985.)

 

Znanstvenik i glazbeni pedagog, profesor Muzičke akademije u Zagrebu, koji je odgojio nekoliko generacija pijanista. Prvi je naš muzikolog koji je sustavno obrađivao problematiku orgulja, inicirao je kapitalni projekt u kojem su cjelovito evidentirane orgulje u Hrvatskoj.

 

Karl Udl (1844. – 1927.)

 

Violončelist, profesor Bečkog konzervatorija, skladatelj, šef Udl Männergesang Quartetta. Bio je jedan od najpopularnijih glazbenika u cijeloj Monarhiji, a njegovu vedru, živahnu glazbu publika je posebno obožavala u Austriji i Njemačkoj.

 

Marijan Zuber (1913. – 2008.)

 

Glazbeni pedagog, direktor Glazbene škole koja je u njegovo vrijeme stekla međunarodnu afirmaciju. Osnovao je dječji zbor Glazbene škole s kojim je postigao zapažen uspjeh u Europi i Sjedinjenim Državama. Ogroman je njegov doprinos razvoju glazbenog amaterizma.